22 de juny 2009

L'home mecànic

En aquesta pel·lícula de 1921, The Mechanical Man, un científic crea un robot teledirigit que té superforça i supervelocitat. Una banda de criminals dirigits per la pèrfida Mado intenta apoderar-se violentament de les instruccions necessàries per controlar el robot. Com a resultat, el científic es mor, però la Mado i els criminals són detinguts i empresonats abans de poder fer res. No obstant, no passa gaire temps que la Mado i la seva banda s'escapen de la presó i, mitjançant el nebot del científic mort, aconsegueixen les instruccions per controlar el robot, el qual faran servir per executar un seguit de crims horribles. Llavors, el germà del científic mort crearà un segon home mecànic, per tal que s'enfronti al primer home mecànic en un duel sense precedents...

Els 2 videos del Youtube contenen els únics 20 minuts que s'han pogut rescatar de la pel·lícula original de The Mechanical Man, molt deteriorada pel temps.



Sempre m'ha semblat fascinant com en les pel·lícules i novel·les de ciència ficció dels segles XIX i XX s'han imaginat el futur: robots que treballen per nosaltres, naus que volen sobre la ciutat, i absència total d'ordinadors (ningú va preveure la revolució informàtica!). Per això també em sembla indignant que haguem arribat al segle XXI i encara no tinguem robots treballant per nosaltres, ni cotxes sobrevolant les ciutats.

3 comentaris:

Jose ha dit...

Tens tota la raó...
Però potser no tenim robots perquè ens passa una mica com a la Grècia clàssica... Recordo que en una d'aquelles xerrades que de vegades teníem, m'havies comentat que (espero que no em falli la memòria) els grecs no havien avançat en la vessant tecnològica perquè ja disposaven d'esclaus (i de fet, d'un sistema econòmic basat en ells). Potser actualment passa una mica com abans. No tenim gaires robots (o gaire sofisticats) perquè ja tenim les persones per fer aquestes feines... Perquè si tinguéssim robots que fessin els treballs per nosaltres, suposo que el nostre sistema econòmic i social, tal com el coneixem, s'esfondraria (de fet ja passa una miqueta i ho apedacen tan bé com poden o saben). De fet, ara encara calen menys robots (disposem de la Xina i l'India per mà d'obra barata, i el nostre sistema econòmic occidental trontolla).

T'imagines anar enrera en el temps i oferir tots els nostres avenços tecnològics als grecs? Podrien seguir prosperant en la filosofia i en una societat més justa i igualitària, però ens carregaríem tot el seu sistema econòmic i social (classes, estatus i coses per l'estil).

El mateix ens passaria a nosaltres. La diferència és que ara tots aquests papers de colors que es diuen bitllets deixarien de tenir valor. Un parell de milenis enrera, serien els esclaus. Imagina't l'empresari emprenedor que ha invertit tots els seus esforços i estalvis comprant esclaus, i de cop i volta, esclata la bombolla "esclavorívola". Llavors com col·loca en el mercat, i sense perdre diners, els esclaus? Fen ofertes de 2x1? Regalant els mobles de la domus?

Buf, perdona el rotllo... Un altre dia t'ho escric en un correu...

Lycaon ha dit...

Al contrari, Jose, moltes gràcies pel comentari. Així sembla que hi ha gent que llegeix el blog :-)

Això és com tot. Els Estats Units van haver de fer una guerra contra el sud per aconseguir que canviessin tot el seu sistema sòcio-econòmic, també basat en l'esclavatge. I els hi va anar prou bé: Hollywood, noves tecnologies, petroli, etc. Però els canvis sempre fan por. De vegades falten crisis importants perquè passin coses.

Els grecs potser no van avançar en qüestions tècniques, però van crear el pensament científic i filosòfic que té avui tot el món "occidental". Necessitem els robots. Que, per cert, la paraula "robot" significa literalment esclau en txec (em sembla que ve d'un escriptor de ciència ficció, però no n'estic segur).

Maureramix ha dit...

Hehe, ja du hast recht mit dem Werbespot - nachdem ich ihn gesehn hab will ich uuuunbedingt mal nach Formentera. Muss echt schön sein dort. Das Bier in der Werbung ... naja, nicht besonders interessant :-)