10 de nov. 2008

Serrallonga: la llegenda d'en Xavallonga

"Alss homas d'an Sarrallonga no són asclaus da ningú"

Ja només de veure el trailer, t'envaeix una estranya sensació de dejà vú. Però aquesta pel·lícula ja l'he vista abans, oi? De fet, l'he vista molts cops. Perquè he vist Braveheart, Rob Roy, la Pasión de Cristo i totes les altres que la gran superproducció de TV3 homenatja sense cap vergonya. Les frases, les escenes de llit, els personatges clixés, la música... Després veus la pel·lícula i se't confirmen totes les pors. Ja has vist aquesta pel·lícula! El protagonista és un home viril i guapot, amb dues o tres cares, a tot estirar, però, això sí, amb un gran sexappeal; de fet, podria quadrar perfectament a telesèries com Sin Tetas no hay Paraíso o a qualsevol sèrie de highschool amb adolescents granadetes (de fet, també té aquesta veu d'haver fumat 2 paquests que té el tal Silvestre i que tants fogots, i humitats, provoca entre algunes fèmines). Però el pitjor de tot és la llengua que usa el proscrit, molt adient a la Barcelona contaminada dels nostres dies, però impensable en un català de Viladrau del segle XVII (o fins i tot en un osonenc del segle XXI). Ni en Montilla parla tan malament, amb aquest menysteniment de la a àtona i la l forta i nostrada. Malgrat tot, la sèrie sembla que ha tingut certa audiència (només faltaria, amb la publicitat que n'han fet), de la qual cosa me n'alegro, perquè, de fet, en la lamentable situació actual de TV3 sota l'administració socialista, convenia, i molt, una bona notícia en aquest sentit.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Just a la fusta. Estem tan acostumats als xavalonès a tv3 que sincerament no m'he n'havia adonat, i encara més, que els fets passen a Viladrau segles enrrera. Bona orella!
La tinc en video per veure encara.Suposo que almenys alguna cosa aprendrem de la història, perquè suposo que parlen dels nyerros i cadells. Diuen que han potenciat la llegenda enfront la història, però cada país ha mitificat els seus herois.

Anònim ha dit...

Hola!
No sé, jo mai em paro a pensar en aquestes comparacions, però si tu ho penses deu ser cert! Jo no vaig veure la pel.lícula sencera, però tinc una foto amb els protagonistes, que van aprendre a muntar a cavall a l'Hípic Maber de Sant Pere. A punt per anar a Roma?

Anònim ha dit...

Que s'ho facin mirar, els de la Universitat de Vic. Els de conveniència també hi deuen tenir alguna cosa a veure. Pel que jo sé, aquesta Universitat és la que ha produït aquesta versió abominable de Serrallonga. I amb els nostres diners...

Anònim ha dit...

Perdona Jordi però estàs molt equivocat.
La Universitat de Vic només n'ha fet el "Making of".
I dels "nostres diners" no se a que et refereixes.

Sobre lo de "les veus" teniu raó, no quadre gaire amb el que hauria de ser, però això no treu pas que no sigui una bona pel·lícula. A mí em va agradar.

Lycaon ha dit...

Exacte, Jordi, la Universitat de Vic va fer només el "making off". La responsabilitat de la sèrie recau, en tot cas en, en Televisió de Catalunya, que n'és la productora.

D'acord amb el que dius, la sèrie no està realment malament del tot. Però, amb l'oportunitat que tenien, en comptes de plagiar tots els tòpics més suats, podrien haver intentat fer alguna cosa diferent. I com a mínim que en Serrallonga no parli xava!