13 de maig 2008

El Codi Pinoccio

Tinc un pilot de llibres pendents de llegir. I m'adono que no tinc prou temps, no em vaga, no dono l'abast, però, malgrat tot, continuo rondant per llibreries, a veure què surt de nou, llegint contraportades i buscant alguna cosa nova o sorprenent (sense èxit).

Com que per on més em moc és per les seccions de terror i fantàstic, m'adono de la gran proliferació de llibres de conspiració ancestral esotèrica, gènere que va promoure especialment "El Codi da Vinci". Encara recordo que no fa gaires anys era obligatori portar aquest llibre per entrar al metro.

A la llibreria Casa del Llibre, veig que hi ha un pilot de llibres que tenen una piràmide maya a la portada. N'agafo un i llegeixo a la contraportada: "los intereses de la Iglesia Católica confluyen con los de los nazis en una antigua civilización maya". Però qui escriu aquestes merdes? Vols dir que no hi ha una plantilla de Word per fer els arguments i que l'únic que fa l'autor és canviar els noms? Per exemple, els dolents poden ser els nazis (els millors de tots) o una secta ancestral presumptament despareguda o desconeguda: Illuminati, masons, hashashin, templers, càtars, etc. No hi fa res si les dades no són precises o no tens ni puta idea sobre la secta en sí. Hi ha qui, com en Dan Brown, fins i tot s'atreveix a posar-hi monjos de l'Opus Dei (als americans els deu semblar molt misteriosa, hahahahaha!). La qüestió és que la secta o els nazis volen apoderar-se d'un antic coneixement o artefacte pertanyent a una antiga civilització que els ha d'atorgar el control del món. En teoria, el llibre et dóna un coneixement clarificador i revelador. A l'hora de la veritat, només es fa ressò d'una teoria esotèrica inventada per un altre tan creïble com el Pare Noel o el mateix Pinoccio (Pinoccio himself).

Si més no, la crisi de creativitat en la literatura no sembla tan dura com al cine. Resulta cada cop més difícil anar al cine i veure que no han fet un altre cop la mateixa pel·lícula ("Poli de Guardería 2", "Princesa por Sorpresa 3", "Las Ruinas"...). És evident que hi ha una crisi de creativitat en general, i de tot plegat, només en surt beneficiada la indústria més rendible de totes, que és la del videojoc.

"El Enigma Gioconda". La manca d'escrúpols a l'hora d'homenatjar el llibre de Dan Brown no té límits

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bueno, es una moda como cualquier otra xD Las sinopsis de estos libros empiezan siempre con EL MAYOR ENIGMA DE LA HISTORIA DE LA HUMANIDAD y blah, blah, blah... para esto sí que tienen plantilla... xDDD

Sí que hay creatividad, mientras películas como "Princesa por sorpresa 3" o "Cariño, he metido los niños en el microondas" están en catorce salas en cada puto cine de cualquier ciudad, joyas como "A Scanner Darkly" o incluso "Equilibrium" (de ejemplo pongo dos versiones de libros) no ven la luz del día más que durante una semana en el Icaria.

Lycaon ha dit...

Hahahahahahahahahahaha !!!!

- Llibres de l'any: El Código Pinoccio. El Enigma Giocconda (real).

- Pel·lícula de l'any: Cariño he metido a los niños en el microondas.

Anònim ha dit...

Jo , el que tenia ganes de veure era la peli del Pajares i Esteso, anulada per no sé quins problemes que s'havia de dir,no és conya: El còdigo Guarrinchi. hahaha