9 de maig 2011

Els catalans són els hòbbits


Qui deia que les races ja no existien?

Les races que va crear J.R.R. Tolkien per a la seva gran novel·la de fantasia El Senyor dels Anells podrien tenir perfectament el seu equivalent en races o pobles actuals d'Europa, com explicaré tot seguit. Vet aquí els exemples:

ELS ELFS: FRANCESOS.- Són els reis de la Creació, els preferits per Déu, els més atractius, els que fan les coses millor, però també els més melancòlics i efeminats. Es consideren immortals i el centre de l'univers, però també són un exèrcit tembile. No se sap ben bé de què viuen, ni a quina mena d'economia es dediquen, però sempre viuen gaudint dels llocs més bonics i de les menges més selectes. Tendeixen a escaquejar-se dels problemes i pensar només en ells mateixos. No són famosos per la seva solidaritat amb altra gent del mateix continent. Les dones tenen fama de ser molt formoses.
















La primera dama francesa, Carla Bruni, i la guapíssima semi-elfa Arwen (Liv Tyler).

ELS ORCS: ESPANYOLS.- Està clar que, si hi ha un poble o país que no ha estat capaç de desenvolupar una economia i que s'ha dedicat històricament a viure del saqueig i la rampinya del que produeixen els altres, aquests són els orcs. Si els espanyols van viure durant segles de saquejar primer els moros, després els jueus, després el continent americà i finalment els catalans, els orcs no es queden enrere en el seu afany de conquesta i viure dels altres: hòbbits i Ròhirrim n'han sofert el jou.

ELS HÒBBITS: CATALANS.- Un poble de gent menuda que viuen a la seva pròpia comarca i que, malgrat tenia una història tan antiga i notable com qualsevol altra, actualment la majoria de gent de la Terra Mitjana/Europa no sap dir del cert si existeixen o no. Circulen llegendes (equivocades) sobre ells. Alguns pensen fins i tot que són un invent del nacionalisme. En general, als hòbbits/catalans els agrada portar una vida tranquil·la i relaxada, però, si convé, poden caminar llargues distàncies i demostrar que són grans excursionistes. Al darrer capítol, són esclavitzats i espoliats pels orcs, però aconsegueixen finalment desfer-se d'aquest jou.















El català Oriol Pujol i el nou Bilbo (Martin Freeman)

ELS NANS: RUSSOS.- A banda dels orcs, només hi ha un altre poble en la bonica història de Tolkien que es caracteritza per tenir més pilotes que cervell, i aquest és, sens dubte, el poble dels nans. Com els russos, els nans es caracteritzen per dedicar-se a l'explotació de recursos minerals i naturals, i per tenir un complexe d'inferioritat respecte a altre races (els elfs). Com a guerrers són un dels enemics més terribles que hi ha. Hi ha un tret que els russos, tanmateix, comparteixen amb els elfs i no amb els nans: quan en tenen l'oportunitat, se'n van a l'espai.

ELS DÚNEDAIN: ANGLESOS.- Tot i que són el poble més dinàmic i pròsper de la Terra Mitjana, són fermament monàrquics i creuen en un seguit de tradicions medievals absurdes. A diferència dels hòbbits, que es vesteixen com a l'època victoriana (s. XIX), els humans es vesteixen incomprensiblement com a l'Edat Mitjana (s. XIV). Han dominat el món en el passat i creuen que el poden tornar a dominar. Pensen que totes les altres races i països són, en realitat, satèl·lits que orbiten al seu voltant.

ELS RÒHIRRIM: ALEMANYS.- Són alts i forts com els Dúnedain, però encara més rossos. Com els humans de la Terra Mitjana i els alemanys a Europa, els Ròhirrim al final sempre són els que es queden a lluitar i a salvar el cul als altres pobles del continent, quan van mal dades. Practiquen una política d'austeritat econòmica (només cal veure la casa del Rei, que és com una masia), els agrada desplaçar-se ràpidament sense límit de velocitat i conquerir els seus veïns, a qui consideren inferiors i monstruosos.

















Eowyn i la cancellera alemanya