25 de gen. 2008

What would Chuck Norris do?


Heu vist qui dóna suport a la campanya política del pastor Mike Huckabee per a les eleccions presidencials nord-americanes? Sí, senyors, és el més entranyable repartidor de pinyes de Texas.

Diuen els comentaristes polítics que si en Huckabee és elegit President dels Estats Units, en Chuck Norris serà Secretari d'Estat i s'ocuparà de la política internacional. Us imagineu el que podria fer aquest home pel món? Tots els que hi han hagut fins ara no han arreglat res, tot continua igual de malament. Només heu de veure el desgavell a Palestina, el terrorisme al pròxim Orient. O en Bin Laden, que encara campa. Afegim-nos tots a la campanya. Donem-li una oportunitat a en Chuck. Ell no ens fallarà.

Negro sobre blanco

Avui he vist una entrevista a en Fernando Sánchez Dragó al programa inefable d'en Toni Rovira i m'he recordat que jo, quan era petit, l'hi tenia certa admiració. Fins que em vaig fer gran i em vaig adonar que egocèntric no és una paraula prou gruixuda per definir-lo.

D'altra banda, no he vist mai ningú tan incoherent i fals com ell. Com és possible dir que Espanya és un país xabacà i desmanegat, a diferència del Japó, perquè hi ha drogadictes al carrer, i, al cap de mitja hora d'entrevista, dir que no t'agrada Barcelona, perquè s'ha convertit en un parc temàtic, i que era molt millor quan el Raval es deia Barri Xino, que tot plegat era més autèntic. M'he quedat flipant amb tantes tonteries. Ja m'ha vingut just de no vomitar.

Quan domini el món, recordeu-me que el foti fora del planeta pel bé de la humanitat.

24 de gen. 2008

Bons propòsits


La societat actual ens ha desprovist del misticisme, la poesia i la bellesa. Comandats per un fals relativisme moral i immersos en una rutina prosaica i paralitzadora, enyorem amb recança el paradís perdut, l'aventura i l'època de les croades. Enyorem anar a matar el drac. Enyorem la vida.

Com diu Manuel Forcano al seu poema "Metro":

Agatàrquides de Cnidos va descriure les platges d'Eritrea
la color maragda del mar Índic, i Arià de Nicomèdia
els ports blaus i blancs del Pont Euxí. Plini

les fonts del desert i els més bells palmerars de Síria i Palestina,

i des de la barana més alta del vaixell, Marcià d'Heraclea
deia adéu a les illes d'un Egeu banyat de llum

Què fas tu, però, viatjant per sota terra
assegut en seients de plàstic negre a la llum de fluorescents?
De res no et serveix la velocitat
ni estalviar temps. Estació rere estació,
aquí no arribes mai de debò

allà on voldries.

Avui tot són presses i pantalles. Vivim només a través de pantalles: la tele, l'ordinador, la cònsola... Però hem oblidat la vida real, el sentir-nos vius de veritat i no només autoenganyats. Està bé jugar a ser Gabriel Knight o Geralt de Rívia, però també és trist adonar-te que no ets com ells, però t'agradaria ser-ho. La gràcia és ser prou valent per ser com ells!

Per part meva, de cara a aquest nou any, prometo viure més i ser menys virtual. S'ha acabat jugar a "The Witcher" fins a les 4 de la matinada; s'ha acabat l'internet estèril; s'ha acabat perdre la vida, única. Sense deixar de fer el que m'agrada, el que em fa feliç, i sense deixar de sé qui sóc, naturalment. Però aquesta és la meva promesa i la compliré.

3 de gen. 2008

Déu té un pla

Aquests dies de Nadal, quan les ovelles tornen al corral, és quan les televisions s'atipen de programar pel·lícules ensucrades i entranyables com la genial "Qué bello és vivir" (que, per cert, es veu que és gratis programar-la, per la prosaica raó que algú es va descuidar de renovar-ne els drets) o, com la que vaig veure l'altre dia, "Simon Birch", la història d'un nen "nan" putejat per la vida per a qui Déu té grans plans.

La pel·lícula confirma allò que que molts teòlegs i sants han proclamat durant la història. Deú té un pla. Quan creguis que les coses et van malament i que pateixes injustament, pensa que és per alguna cosa. Que algun benefici en treuràs. Perquè Déu té un pla. Quan pensis que les coses passen per casualitat, quan creguis que les pedres s'han posat aleatòriament en línia davant teu indicant-te el camí, recorda que Déu té un pla. Recorda que l'atzar no existeix, només la manca de càlculs suficients. Déu et mira i t'estima. Encara que no ho creguis o no ho vulguis saber. Déu té un pla, i tu en formes part.

Bon Any 2008 a tothom!